Press release -
Danmarks mest moderne containerhavn
I slutningen af 2021 skal den stå klar – den fremtidssikrede, moderne, bæredygtige og automatiserede containerterminal i København. Med terminalen styrkes CMP's rolle som den førende aktør inden for godshåndtering i hovedstadsregionen og i hele Østdanmark betydeligt.
Endnu er området på Ydre Norhavn ganske anonymt, men de igangværende jordarbejder minder en om, at fremtidens containerterminal skal være klar om bare tre år.
- Det er en stor satsning, vi foretager. Ny teknik og moderne logistikløsninger baner vej for udvikling af arealer på i alt 450 000 kvadratmeter, fortæller Povl Dolleris Røjkjær Ungar, COO General Cargo and Container hos CMP.
- Med moderne logistikløsninger mener vi et digitaliseret anlæg, som giver bedre og mere stabile godsstrømme, altså mere automatiserede strømme med en hurtigere og mere smidig håndtering gennem hele logistikkæden.
CMP har længe leveret containergods til København og Østdanmark og spiller en nøglerolle i strømmen af varer til butikker og virksomheder i hovedstadsregionen. På den måde indgår CMP i et stort transportnetværk, som kæder de danske containeraktiviteter sammen med alle større internationale havne.
- Vores geografiske placering og samarbejdet med verdens største containerrederier er en stor konkurrencefordel, understreger Povl.
Semiautomatiseret terminal
Den nye containerterminal bliver på 85 000 kvadratmeter og får en vanddybde på 12,5 meter. Det er 2,5 meter dybere end i dag og sikrer, at også fremtidens feederskibe kan håndteres ved terminalen. Terminalen bliver semiautomatisk, hvilket betyder, at en stor del af håndteringen foregår automatisk.
- Det sikrer også vores udvidelsesmuligheder, så terminalen kan vokse i takt med, at godsmængderne på markedet vokser. Teknikken muliggør samtidig en større produktivitet sammenlignet med i dag og bidrager til de mere effektive og stabile strømme, som vi ønsker, siger Povl.
- Som vi ser det, giver automatiseringen også flere fordele end blot bedre strømme – den øger også sikkerheden ved håndteringen og giver et bedre arbejdsmiljø, fortsætter han.
Bæredygtighedsspørgsmålene har en naturlig plads i det igangværende arbejde. Kraner, maskiner og køretøjer skal drives med vedvarende brændstoffer. Også ved valget af energiløsninger til opvarmning og af de materialer og teknikker, der bruges til anlæggelsen af terminalen, er bæredygtighedsaspekterne hele tiden til stede.
- En anden miljøfordel er, at Ydre Nordhavn ligger længere ud mod havet. Det betyder kortere turnaroundtider sammenlignet med i dag og giver mindre emissioner og støj fra skibene.
I øjeblikket er myndighederne ved at miljøvurdere hele projektet – et omfattende arbejde, som ventes at være færdigt i løbet af det kommende halve år.
- Her fokuserer man også på sikkerhedsspørgsmål, brandtekniske hensyn og meget andet. Samarbejdet fungerer fint og betyder, at vi på flere områder opstiller rammerne for den nye, innovative terminalløsning sammen med myndighederne, slutter Povl.