News -
Klar til globalt boom i 3D-print af huse
Med en strategisk placering i CMP udvikler CoBod International 3D-printere til bygning af huse, en byggemetode i kraftig vækst.
En af de førende producenter af den færdige teknologi til 3D-print af huse har adresse på Levantkaj 1 i Nordhavn. Det er endnu et eksempel på, at arealerne i CMP bruges til nye og overraskende formål.
Hvorfor har I valgt at lægge jeres virksomhed i havnen?
– Fordi 80 % af alt, hvad vi producerer, går til eksport, og så er det praktisk at det kan udskibes direkte. Og det er bulky udstyr, så vi havde brug for et areal med en pæn højde på, som ligger tæt på Københavns centrum, og det er næsten umuligt at finde, siger Henrik Lund-Nielsen, CEO i CoBod International.
CoBod har specialiseret sig i at udvikle færdige 3D-printere, der kan opføre råhuse på ekstremt kort tid. Kort fortalt sker det ved hjælp af en dyse, monteret på en robotarm eller i en gantry, der lægger den specielle beton ud i lag, til murene er bygget op. Det sparer arbejdskraft, tid og penge, og teknologien er i stærk udvikling.
Den seneste evolution fra CoBod er BOD2 Modular 3D Construction printer, der har forbedret funktionalitet og stabilitet med en printhastighed på 18 meter i minuttet.
– Vi har lige bygget en kopi af The BOD (Building On Demand), vores første demo-hus fra 2017, der står her i Nordhavn, og som er Europas første 3D-printede hus. Det første hus tog 60 dage at printe, men det nye tog kun 3 dage, og det var endda ikke et optimalt forløb, der var nogle ting vi måtte justere undervejs. Så det kan gå endnu hurtigere.
Hvilken del af processen finder sted på Levantkaj?
– Her samler vi vores 3D-printere. Vi får leveret de enkelte moduler, som vi samler til det færdige produkt. Derefter prøvekører vi de færdige 3D-printere, inden de bliver skilt ad igen og sendt ud til kunderne.
Vi er også ved at flytte vores showroom fra Københavns centrum til et andet lokale på Levantkaj, her lige ved siden af, fordi det er praktisk at have funktionerne samlet her.
Hvor i verden er interessen for 3D-printede huse størst?
– Mellemøsten er førende, derefter følger Europa og USA. I 2019 har vi solgt den største 3D-printer til byggeri, der nogen sinde er udviklet, til Saudi-Arabien. Den kan bygge huse på op til tre etager med et areal på 300 kvadratmeter. Interessen fra Mellemøsten skyldes også, at Dubai har vedtaget, at om 10 år skal 25% af de nybyggede huse i staten bygges ved hjælp af 3D print.
Udviklingen inden for computerstyringen og udlægningen af betonen, og ikke mindst omfanget af de muligheder man har med teknologien, udvikler sig hele tiden, og interessen er stærkt stigende. CoBod International har over 100 besøg om året til demo-huset i Nordhavn.
Hvornår bliver 3D-printede bygninger hverdag i Europa?
– Der vil gå nogle år. Om 2-3 år vil vi se meget mere, men om 5 år vil det ikke være usædvanligt, siger Henrik Lund-Nielsen.
CoBods hjemmeside: https://cobod.com/