Skip to content
CMP Operations Technicial Martin Bajda Appel og Brightr Group CEO HC Christensen på Prøvestenen i København
CMP Operations Technicial Martin Bajda Appel og Brightr Group CEO HC Christensen på Prøvestenen i København

News -

CMP og Brightr Group indgår samarbejde om smart terminalbelysning

CMP samarbejder med leverandør af smarte belysningsløsninger, Brightr Group LED, om at udskifte gadebelysning, i første omgang på de trafikerede veje ved CMP's terminaler til flydende bulk på Prøvestenen i København.

Som en del af en indledende fase, er 25 lysarmaturer er blevet udskiftet i maj 2024 med nye effektive LED-armaturer, som er udstyret med sensorer og dataforbindelse. De nye lysarmaturer er specielt overfladebehandlede, så de kan modstå de barske, salte og blæsende forhold på havnen. De fuldt udskiftelige lyskilder vil have en levetid på mere end 100.000 timer.

Ikke alene vil lyskvaliteten blive væsentligt forbedret, men den høje effektivitet vil også betyde energibesparelser på næsten 80 % sammenlignet med eksisterende armaturer. Foreløbig data fra de første ugers drift viser allerede besparelser på over 60%. Derudover vil smarte sensorer og fjernstyringsmuligheder sikre, at lysene dæmpes, når der ikke er nogen trafik, mens indsamlingen af vigtige trafikdata bliver overført for at lette lysstyring og analyse.

"Vi betragter dette projekt som vigtigt i sig selv, da det ikke kun forbedrer forholdene på en af vores mest travle terminalveje, men også som et vigtigt skridt mod yderligere optimering af vores belysningsinfrastruktur for energieffektivitet, kvalitet og intelligent kontrol samt proaktiv brug af data," siger Anders Jönsson, CMP's infrastrukturchef.

Projektet indgår i et samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Københavns Kommune. Målet med dette er at analysere data fra vejens belysningsarmaturer med det formål at undersøge mulige anvendelser af kunstig intelligens (AI) til at forudse trafikmønstre og planlægge vedligeholdelse af vejene samt andre potentialer. På denne måde kan sensordata fra lysmaster, krydset med meteorologiske data, hjælpe med at træffe forebyggende foranstaltninger for vejarbejde, spare energi og reducere trængsel ved vores terminaler.

"Samarbejdet er en ideel kombination af på den ene side praktisk erfaring med smart vejbelysning fra Brightr Group LED og et stort antal lysinstallationer i Københavns Kommune, samt den agile og innovative tilgang fra CMP på den anden", siger HC Christensen, administrerende direktør i Brightr Group. "At have integrator- og ekspertrollen i dette projekt gør det muligt for os at udfordre både det aktuelle tekniske niveau på belysningsområdet samt udvide anvendelsesmulighederne langt ud over, hvad man hidtil har set inden for smarte byer."

Yderligere oplysninger:

Ulrika Prytz Rugfelt, Chief Communications and Sustainability Officer, Copenhagen Malmö Port AB
E-mail: ulrika.prytz@cmport.com, Telefon: +46 (0)70 252 00 98.

HC Christensen, administrerende direktør, Brightr Group ApS.
E-mail: hc@brightr.com, Telefon: +45 6165 0244

Topics

Categories

Contacts

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Press contact Chief Communications & Sustainability Officer +46 (0) 70 252 00 98

Vi forbinder vand med land og skaber vækst og velstand til fælles gavn

Copenhagen Malmö Port (CMP) er en af Skandinaviens største havneoperatører og en full-service havn i Øresundsregionen. Vi modtager en lang række varer og har en infrastruktur, som er tilpasset alle typer skibe.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Containervej 9
DK-2150 Nordhavn, Copenhagen
Danmark